Darčeky z OZ Barlička nechýbajú v stovkách domácností

27.12.2011 Prešov

Prešov 26. decembra (TASR) – Darčeky, ozdoby, vianočné pozdravy, ktoré pred sviatkami vyrobili klienti Denného centra Radosť v Prešove, nechýbajú ani tento rok v stovkách domácností.
Zriaďovateľom zariadenia je Občianske združenie Barlička, ktoré sa venuje hendikepovaným mladým ľuďom. V súčasnosti majú v dennom centre, ktoré realizuje ambulantnú sociálnu starostlivosť, 25 klientov, pričom viac ako polovica je pripútaná na invalidný vozík.
Podľa vedúcej centra Márie Mochňackej v niektorých rodinách je veľmi pekným zvykom, že ľudia pri štedrovečernom stole prestierajú jedno miesto pre pútnika. V predvianočnom čase si spomenú aj na tých, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. V centre sa na to však pozerajú a z tej druhej strany.
\"Pre našich klientov sú Vianoce veľmi vzácne aj z toho hľadiska, že sa môžu cítiť potrebnejší. Aj oni chcú prispieť ku krajšej atmosfére sviatkov. Keď vedia, že boli užitoční, že ich darčeky potešili iných, má to pre nich obrovský význam,\" povedala Mochňacká.
Dodala, že aj z tohto dôvodu sa usilujú všetky sviatky a väčšie udalosti počas celého roka zahrnúť do procesu ergoterapie. Takéto príležitosti vytvárajú viac podnetov z vonkajšieho prostredia, klienti ich intenzívnejšie vnímajú v rodinách, ale aj na ulici a o to silnejšia je ich motivácia.
\"Od začiatku novembra sa vyrábajú darčekové predmety rôzneho druhu pre rodičov, priateľov, ale aj na predaj. Hľadáme také techniky, ktoré zvládnu, ale dbáme aj na to, aby to bolo niečo nové, čo ešte nepoznajú. Nájdeme im lektorov, ktorí ich to naučia,\" povedala vedúca centra.
Pripomenula, že tento rok vyrobili stovky vianočných pozdravov a darčekov. Mnohé vznikajú v chránenej dielni, a tie si objednávajú firmy a inštitúcie z celého Slovenska. Časť z nich v týchto dňoch Barlička predala, alebo rozdala v rámci prezentácií.
 

Vyberte región

mark